Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Κοινή «κρούση» για είσοδο στο ΝΑΤΟ από Αλβανία, Κροατία και ΠΓΔΜ

Κοινή «κρούση» για είσοδο στο ΝΑΤΟ από Αλβανία, Κροατία και ΠΓΔΜ
Το ΝΑΤΟ συζητά έντονα την από κοινού έκκληση Αλβανίας, Κροατίας και ΠΓΔΜ για ένταξη στη συμμαχία. Πιθανότερη υποψήφια προκρίνεται η Κροατία και αυτό διότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ αποτελούν τροχοπέδη για πρόσκληση και στις τρεις χώρες

Η Αλβανία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ εξέδωσαν από κοινού την Τρίτη δήλωση ένταξης προς το ΝΑΤΟ, με το επιχείρημα ότι η συμμετοχή τους στη συμμαχία θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων.

Οι τρεις Βαλκανικές χώρες ελπίζουν με αυτήν την κίνηση να προσκληθούν από το ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Βουκουρεστίου εντός του επόμενου μήνα. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως η χώρα που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να κερδίσει την πολυπόθητη πρόσκληση είναι η Κροατία. Οι μέχρι στιγμής αναφορές για τα προαπαιτούμενα κριτήρια των τριών χωρών προς ένταξη στο ΝΑΤΟ, δίνουν το προβάδισμα σ' αυτήν τη χώρα.

Ωστόσο μια επιπρόσθετη δυσκολία για αποδοχή της έκκλησης και των τριών χωρών, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί η πολιτική εκκρεμότητα μεταξύ της ΠΓΔΜ και Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αρκετοί υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε την αναβολή πρόσκλησης, τόσο για την Αλβανία όσο και για την ΠΓΔΜ.

Πολλές μεγάλες δυνάμεις στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ισχυρίζονται ότι μπροστά σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ήταν ορθό να προσκληθεί η Αλβανία και η ΠΓΔΜ να υστερήσει χρονικά μιας πρόσκλησης.

Η από κοινού δήλωση της Κροατίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ συζητάται έντονα στους κύκλους των υπουργών εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη δήλωση του γ.γ. της συμμαχίας, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ: «Είναι σημαντικό με ποιον τρόπο το ΝΑΤΟ θα δομήσει τις σχέσεις του στην ευρύτερη περιοχή».

Σκόπια και Θεσσαλονίκη οι «σταθμοί» Νίμιτς

Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, επισκέπτεται τα Σκόπια σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της γενικής γραμματείας του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται, προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Έλληνα αντιπρόσωπο στις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη σήμερα το βράδυ ή την Πέμπτη το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: