Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Εξώδικο διαμαρτυρίας στον ΟΛΘ από βιομήχανους και εξαγωγείς

Εξώδικο διαμαρτυρίας, υπογεγραμμένο από βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, θα στείλουν στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), στις 11 Μαρτίου, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ), ζητώντας από αυτή «να λάβει άμεσα κάθε πρόσφορο μέτρο για την ομαλή λειτουργία του λιμανιού». Προειδοποιούν δε, «ότι αλλιώς θα καταφύγουν σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διεκδίκηση και προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων τους».

Ήδη, το εξώδικο -που, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «παραδειγματική αδράνεια» της ΟΛΘ AE- έχει σταλεί προς υπογραφή στις περισσότερες από 500 επιχειρήσεις-μέλη του ΣΒΒΕ και στις περίπου 630 του ΣΕΒΕ. Στο κείμενο του εξώδικου χαρακτηρίζονται ως «ολέθριες» οι οικονομικές συνέπειες, που έχουν υποστεί οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, εξαιτίας των διαδοχικών απεργιών των εργαζομένων στο λιμάνι, από τις 5 Ιανουαρίου (κατά της παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτη).

Οι δύο φορείς υπογραμμίζουν ότι οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πλοίων, που περιμένουν στο λιμάνι για φορτοεκφόρτωση, κυμαίνονται από δέκα ημέρες μέχρι και έναν μήνα κατά μέσο όρο.

Ως αποτέλεσμα, τα πλοία παρακάμπτουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι φορτωτές αρνούνται να διακινήσουν φορτία με προορισμό την πόλη. Έτσι, οι εισαγωγείς ή εξαγωγείς επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα για να εξασφαλίσουν την εναλλακτική μεταφορά των εμπορευμάτων τους, ενώ οι πρώτες ύλες «στερεύουν» και οι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους πελάτες τους.

Στο εξώδικό τους, οι δύο φορείς υποστηρίζουν ότι η διοίκηση του ΟΛΘ, αν και διαθέτει επαρκή μέσα για να άρει τις συνέπειες της ανώμαλης λειτουργίας του λιμανιού, αδρανεί παραδειγματικά και «παραλείπει» να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για την αποσόβηση της κατάστασης. «Σας καθιστούμε απολύτως υπαίτιους για τις ζημίες -οικονομικές και μη- που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα και εξακολουθούμε να υφιστάμεθα», καταλήγει το εξώδικο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: