Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Κλείστε εργοστάσια, ανοίξτε Shopping Malls


Η αποβιομηχάνιση της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας γενικά, συνεχίζεται. Μετά από τη Goodyear, η ΒΦΛ, την ΑΒΕΖ, την ΒΙΑΜΥΛ (κλείνει φέτος) και το μέλλον της SIEMENS στην Θεσσαλονίκη, κρέμεται από μια κλωστή.

«όσον αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες, η SEN προτίθεται να πωλήσει ή να βρει συνεργάτες για τις μονάδες της στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) και την Κουριτίμπα (Βραζιλία), οι οποίες απασχολούν 270 και 470 εργαζομένους αντιστοίχως. Η πιθανότητα για κλείσιμο των μονάδων δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Το κλείσιμο της SIEMENS Τηλεβιομηχανικής, αν θυμάμαι καλά είχε ξαναπέσει στο τραπέζι επι ΠΑΣΟΚ, με Υπουργό Ανάπτυξης αν θυμάμαι καλά, τον Τσοχατζόπουλο και με μια εκβιαστική λογική ή μας δίνεις ψηφιακές παροχές ή το κλείνουμε. Δυστυχώς δεν βρήκα link, οπότε και κρατάω μια πισινή, για το τι θυμάμαι.

Η Ελευθεροτυπία στο κομμάτι της μας δίνει και λίγες παραπάνω πληροφορίες

Το εργοστάσιο της «Ζίμενς» λειτουργεί 44 χρόνια, απασχολεί 280 εργαζόμενους στην κύρια παραγωγή και αν κλείσει θα συμπαρασύρει και άλλους 110 που εργάζονται στις ίδιες εγκαταστάσεις. Το 30% αυτού ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Είναι μονάδα υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών, με εξειδικευμένο προσωπικό (ηλικίας 25-35 χρόνων είναι οι περισσότεροι εργαζόμενοι) και το σύνολο της παραγωγής της εξάγεται. Δεν είχε ποτέ ζημιές και πριν από δύο χρόνια παρουσίασε κέρδη ύψους 25.000.000 ευρώ. Το προσωπικό της έχει αποσπάσει διακρίσεις για το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και τα πιστοποιημένα προϊόντα που παράγει.

“…Θεωρούνται «φιλέτο» (οι εγκαταστάσεις) τόσο για τη θέση στην οποία βρίσκονται όσο και για τον εξοπλισμό τους.”

Η γειτονιά έχει γεμίσει shopping malls, μεγαλύτερη αξία έχει η γη για τέτοια χρήση παρά για ένα κερδοφόρο εργοστάσιο.

Ένα ιστορικό, με αφορμή βέβαια το σκάνδαλο, που δείχνει τις δουλειές που πήρε η εταιρία στην Ελλάδα, φαίνεται εδώ.

Μεταξύ των δηλώσεων του προέδρου του ΕΚΘ κ. Γιαννόπουλου ακούστηκε και το ” …Επίσης, η κυβέρνηση να αναπτύξει πολιτικές για να μην κλείνουν επιχειρήσεις, είτε ελληνικές είτε ξένες. Γιατί και οι ξένες έβγαλαν χρήματα από εδώ και χρωστάνε

Πηγή: Thess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: