Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Στη χώρα του απέραντου διακόπτη και των ομηριών

Στη χώρα του απέραντου διακόπτη

Είχαμε πιστέψει ότι η εποχή κατά την οποία οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατέβαζαν τους διακόπτες για να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι είχε περάσει ανεπιστρεπτί. Κάναμε λάθος.
Ο διακόπτης ζει και μάλιστα έχει σύγχρονες παραλλαγές. Πήρε τη μορφή του αποκλεισμού του «dealing room» της Τραπέζης της Ελλάδος με αποτέλεσμα η χώρα να διασύρεται διεθνώς από το λουκέτο στο Χρηματιστήριο αλλά και τις καταλήψεις εργοστασίων της ΔΕΗ από το συνδικάτο της Επιχείρησης, σαν να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση.
Η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος δεν κατάφερε να αποτρέψει το μπλακ άουτ στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ενώ και η ηγεσία της ΔΕΗ προσπαθεί να αποφύγει τη γενική συσκότιση με πανάκριβες εισαγωγές ρεύματος και προγραμματισμένες διακοπές. Μάταια προσπαθούσαν χθες χρηματιστές και τραπεζικά στελέχη να εξηγήσουν στους ξένους επενδυτές (που δεν θέλουν και πολλά για να φύγουν) τους λόγους ματαίωσης της συνεδρίασης.
Κανένας μηχανισμός ασφαλείας δεν λειτούργησε, ακόμη και εάν η ύπαρξή του περιλαμβάνεται στις συμβατικές υποχρεώσεις της Κεντρικής Tράπεζας προς τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς αλλά και στη Χάρτα υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς τους καταναλωτές.
Στην εποχή της ασύρματης επικοινωνίας, των οπτικών ινών, των ενεργειακών αγωγών και της αυτόματης μεταφοράς κεφαλαίων η χώρα εξακολουθεί να λειτουργεί με το σύνδρομο του διακόπτη. Κάποιοι ακόμη μπορούν να παραλύουν τις υποδομές διεκδικώντας δίκαια ή μη αιτήματα.
Η κυβέρνηση, που παρακολουθεί σχεδόν αμέτοχη τα όσα διαδραματίζονται στο Xρηματιστήριο και την αγορά ενέργειας, πότε θα ανεβάσει το δικό της διακόπτη λειτουργίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: