Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Επιπτώσεις στην αγορά από την απεργία των λιμενεργατών

Επιπτώσεις στην αγορά από την απεργία των λιμενεργατών

Επιβαρύνσεις και ανατιμήσεις σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης υπάρχουν στην αγορά εξαιτίας της απεργίας των λιμενεργατών, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά.

«Η οικονομική καταστροφή πολλών επιχειρήσεων προδιαγράφεται με μαθηματική ακρίβεια, αφού η λειτουργία τους είναι από προβληματική έως αδύνατη, αφενός λόγω έλλειψης εμπορευμάτων και αφετέρου λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο δίμηνο» σημειώνει ο σύλλογος σε ανακοίνωση του.

Ο ΕΣΠ στην ίδια ανακοίνωσή αναφέρει ότι, βάσει της ενημέρωσης από τα μέλη του, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που αναγκάζονται να δώσουν άδεια στο προσωπικό τους, μια και δεν έχουν δουλειά ενώ όσοι παραλαμβάνουν, με όποια δυσκολία, μέρος των εμπορευμάτων τους από κάποια άλλα προσωρινά λιμάνια επωμίζονται με υπερβολικά πρόσθετα έξοδα της τάξης των 1.000-1.300 ευρώ, τα οποία αναλογικά, τις περισσότερες φορές, δεν ανταποκρίνονται στην αξία των εμπορευμάτων. Μια νέα επιβάρυνση που επιβλήθηκε πρόσφατα από τις ναυτιλιακές εταιρείες είναι τα DROP OFF SURCHARGES των 300 ευρώ συν ΦΠΑ, ως εγγύηση για κάθε άδειο container.

Επίσης, αναφέρει ότι όσοι έχουν πληροφορηθεί ότι τα εμπορεύματά τους βρίσκονται σε μεσογειακά λιμάνια, όπως της Κύπρου, της Μάλτας, της Αιγύπτου όπου δεν υπάρχει χερσαία πρόσβαση, πρέπει να αναμένουν μέχρι να βγει ο Πειραιάς από την «μαύρη λίστα», για να τα παραλάβουν με αγνώστου ύψους επιβαρύνσεις.

«Η απόρριψη της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων από το Πρωτοδικείο του Πειραιά δεν μας εκπλήσσει και σε καμία περίπτωση δεν πιστέψαμε ότι εάν γίνονταν αποδεκτή, θα έλυνε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί» σημειώνει ο σύλλογος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: